Intensiv debatt när Mitthögskolan växer
1997

Intensiv debatt när Mitthögskolan växer

Debatten i dagstidningarna är het. Ska Mitthögskolan flytta till Frösö strand eller stanna kvar i stan? ”Högskolans nya militära ansikte” är en av rubrikerna i Länstidningen.

Fram till 1997 låg Mitthögskolan på Rådhusgatan, med kompletterande lokaler på Frösö Strand. När verksamheten växte ur lokalerna började diskussionen om var man skulle flytta. Det fanns flera alternativ. Ett var att flytta samtliga utbildningar till Frösö Strand. Ett annat var att behålla lokalerna på Rådhusgatan och flytta delar av verksamheten till artilleriregementets lokaler på A4. Dessutom diskuterades området Storsjö Strand, men det ledde aldrig till något konkret förslag.

Debatten mellan de två första alternativens företrädare var intensiv. I Alf Gunnmos skrift ”Sveriges nästa universitet – Mitthögskolans första 10 år” går det att läsa:
” Det fanns många både inom högskolan och utanför, bl.a. landstingspolitiker, som agerade starkt för att högskolan skulle placeras i sjukhuslokalerna. (…) Andra inom och utanför högskolan, bl.a. kommunpolitikerna, agerade minst lika starkt för att man skulle ta vara på den unika möjlighet som öppnat sig att få en högskolelokalisering i stadens centrum. Striden var hård och utgången oviss ända tills högskolestyrelsen i juni 1997 kunde slå fast att Campus Östersund skulle byggas på A4-området.”

–  Det fanns tongivande företrädare för båda lokaliseringarna, men det som avgjorde var beslutet om att A4 skulle läggas ner. Då fanns plötsligt helt andra möjligheter att skapa en samlad lokalisering, berättar Göte Högbom som var fastighetschef på Mitthögskolan under många år.

Göte tror att högskolan hade hamnat på Frösön om A4 inte hade lagts ner, eftersom det var den enda möjligheten att få in verksamheten under ett tak.

Våra campus